Poznati Vinkovčani

U Vinkovcima su se rodili, školovali ili živjeli mnogi znameniti ljudi – pisci, skladatelji, slikari i kipari, glumci i redatelji. Među poznatim Vinkovčanima bilo bi nepravedno prvo ne spomenuti dva cara, i to rimska: braću Valensa i Valentinijana, jedine rimske careve rođene na teritoriju današnje Hrvatske.

Rođeni Vinkovčanin je i jedan ban, ban Josip Šokčević, podmaršal zaslužan za poticanje gospodarskog života većih hrvatskih gradova, i početak gradnje glavnih željezničkih pruga…

Možda niste znali da je hrvatsku himnu skladao jedan Vinkovčanin? Josip Runjanin bio je skladatelj amater i časnik u austrougarskoj vojsci. Kretao u društvu ilirskih rodoljuba gdje su se čitali i radovi ilirskih pisaca. Tu je Runjanin prvi put čuo pjesmu Horvatska domovina Antuna Mihanovića, čiji su odabrani stihovi kasnije proglašeni hrvatskom himnom.

Uz Bosut su muze osobito naklonjene bile upravo piscima. Vinkovčani su Ivan i Josip Kozarac, kao i Matija Antun Reljković i Vladimir Kovačić.

Za svoj doprinos likovnoj umjetnosti nemoguće je ne spomenuti vinkovačkog Parižana Slavka Kopača i akademika Vanju Radauša.

Izbornik
Skip to content