Vikend u Vinkovcima

U obilazak Vinkovaca krenite s glavnog vinkovačkog parka – tu možete posjetiti gradski muzej i baciti oko na crkvu Sv Euzebija i Poliona. Dalje krenite prema mostu na Bosutu pa nastavite uz rijeku prema Krnjašu – posljednjoj vinkovačkoj šokačkoj ulici. Svakako se spustite do Bosuta da poslušate zvuk šaša i doživite umirujući učinak ove spore rijeke.

Na Krnjašu je rodna kuća Ivana Kozarca i spomenik platonskoj ljubavi vinkovačke verzije Romea i Juliji. Iz ulice Ivana Kozarca skrenite u Ulicu Josipa Kozarca, zatim lijevo – sa stražnje strane gradskog groblja na putu ste za Banju – omiljeno Vinkovačko kupalište.

Ako grad obilazite zimi možete odmah prema gotičkoj Crkvi na Meraji, a nakon toga kroz Gundulićevu ulicu natrag u centralni park. Turistički vodiči ovu će vam šetnju učiniti dodatno poučnom i zabavnom. Probajte vinkovačko craft pivo Valens, domaću šljivovicu ili medovinu Ferbežar.

Nakon što ste prvoga dana upoznali centar grada, baroknu arhitekturu Vinkovaca, obalu Bosuta i muzej, vrijeme je za širenje vidika. Ovaj je kraj kao stvoren za obilazak biciklom. Odaberite jednu od označenih biciklističkih staza, plavu crvenu ili žutu koje sve kreću s mosta u centru Vinkovaca. Duge su 19-21 km, pokrivaju različite terene od betona do makadama pa trebate dobar bicikl, a karte sa označenim stazama možete naći u Turističkoj zajednici.

Bicikl je idealno prijevozno sredstvo i za obilazak obližnja šume Kunjevci ili šetnju uz Bosut do izletišta Sopot. Ako nemate svoj bicikl, poslužite se javnim biciklom ili pak javnim električnim romobilom.

Za ribolovce i općenito ljubitelje prirode – nenadmašna destinacija su otočki i bošnjački virovi. Srijedom i subotom ne propustite obilazak vinkovačke tržnice odnosno “pijace”. Kao suvenir kupite slatku i ljutu domaću suhu papriku, vrhunske suhomesnate proizvode, šljivovicu i podlijevni sir – specijalitet ovog kraja.

Dovoljno je vremena tijekom vikenda da si priuštite doživljaj sporog i smirenog života ovog kraja. Dan započnite hodanjem – odaberite šetnicu koja povezuje Kunjevce i Sopot ili šetnicu Trbušanci.

Organizirajte si jahanje ili se počastite vožnjom čamcem po Bosutu. Nakon što se dobro nadišete zraka i ogladnite – počastite se bogatim slavonskim ručkom u nekom od brojnih vinkovačkih restorana.

Ne zaboravite objaviti fotografije mjesta koja ste posjetili jer su jedinstveno #protkani zlatom

Izbornik
Skip to content